Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Aileler için Öneriler

Anne baba olarak kendinize iyi bakın, moralinizi yüksek tutun.

Anne baba olarak kendinize zaman ayırın.

Çocuğunuzu ciddiye alın.

DEHB’nin tedavi edilmediğinde ne kadar büyük sorunlara yol açabilen bir bozukluk olduğunu unutmayın. Erken tanı ve tedavi olanağı ile yüksek yaşam kalitesi hedefi için, bir çocuk ve ergen psikiyatrisi hekimine başvurun.

Çocuğunuzun DEHB olduğundan şüphe ediyorsanız, en kısa sürede DEHB konusunda deneyimli bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı ile görüşün. Bozukluk ve tedavileri hakkında konunun uzmanlarından bilgi alın, belirlediğiniz etkili ve uygun tedavi yaklaşımını birlikte yürürlüğe koyun.

Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. DEHB’nin tıbbi bir bozukluk olduğunu bilerek çocuğumuzun bazı eksikliklerini onun elinde olmadan yaptığını unutmayın. Unutmayın ki DEHB çocuktaki bir yaramazlık değil, psikiyatrik bozukluktur ve tedavi başarısı oldukça yüksektir.

DEHB’li çocuklar, derse ilgisizlik, plansız çalışma, acelecilik, dağınıklık ve kişisel bakımlarını aksatma, çok konuşma, istediklerini yaptırmak için ısrarcılık gibi belirtileri nedeniyle fazlaca uyarılır. Çocuklarınıza uyarı sayısını azaltın.

Çocuğunuzda düzeltmek istediğiniz sorunları önem sırasına göre sıralayarak, bu sorunları sıra sıra çözmeyi planlayın.

Basit ve açık kurallar koyun. Bu çocukların hareketliliklerini ve dürtüselliklerini kontrol edebilmeyi öğrenebilmeleri için sınırlara ve kurallara ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

Evde her şeyi programlı olsun. Uyku, yemek, ödev gibi durumların zamanını birlikte belirleyin ve buna uyun.

Anne-baba olarak çocuğa karşı davranışlarınızda tutarlı olun. Çocuğun neyi yapıp neyi yapamayacağını bilmeye ihtiyacı vardır.

Çocuğunuza sadece yapmamasını istediğiniz şeyleri değil, yapmasını istediğiniz şeyi söyleyin. Örneğin; “Kapıyı sert kapatma” değil “Kapıyı yavaşça kapat”.

Çocuğunuzla konuşurken göz göze gelin, kelimeleriniz açık ve net olsun.

Bu çocuklar sık sık başarısızlık duygusu yaşadıkları için kendilerine güveni azdır. Olumlu bulduğunuz davranışları pekiştirin, övün.

Nasihat etmeyi bırakın.

Bire bir çalışmaya yönlendirin.

Çocuğunuzun ekran süresini azaltın, dijital oyunların dikkati bozduğunu, dürtüsellik için kolaylaştırıcı olduğunu bilin.

Çocuğunuzu teknoloji bağımlılığından ve teknolojinin zararlarından koruyun.

Çocuğunuzu spor aktivitesine, sanatsal aktivitelere yönlendirin. Birlikte oyun oynayın, evde görevler verin, bunları yapabildikçe yaşadığınız olumlu duyguları onunla paylaşın.

← Geri